Een auto bezitten is niet goedkoop. Laat staan autorijden. Je hebt te maken met veel kosten, denk aan brandstof, belasting, verzekering, onderhoud en reparatie. Hoe mooi is het nou als je deze kosten weet te verlagen, zodat je in ieder geval al iets bespaard. Kan geen kwaad toch?

Mocht je nou wel een auto willen rijden, maar niet een auto willen bezitten, dan is een auto delen misschien een goede optie voor jou. Op deze manier kun je wel een auto rijden, maar dan tegen een klein bedrag. Je betaalt alleen wanneer je ook daadwerkelijk rijdt. Je deelt de auto bijvoorbeeld met je buren of andere personen die hetzelfde willen als jij. Stel dat je wel eens, maar niet altijd, een auto nodig hebt, dan is een deelauto een mooie uitkomst. Vooral als de afstand die je dan moet afleggen niet op de fiets te doen is.

Besparen op brandstof

Hoe meer je rijdt, hoe meer brandstof je bespaart. Je brandstofkosten zijn dus wisselend. De brandstofprijzen zijn relatief hoog, waardoor het verstandig is om hierop te besparen. Laat het toerental niet te hoog oplopen en schakel dus op tijd, dit kost namelijk meer brandstof en is onnodig. Wees ook oplettend en kijk vooruit. Als je (bijna) zeker weet dat je een punt nadert waar je moet gaan afremmen of zelfs stoppen, laat dan je gaspedaal al op tijd los en laat de auto uitrollen tot dat punt. Zo bespaar je brandstof en ook nog eens je remmen. De staat en de specificaties van je banden maken ook verschil. Rijdt met goede en de juiste maat banden en controleer regelmatig je bandenspanning.

Besparen op verzekering

Je autoverzekering maakt onderdeel uit van de vaste lasten aan je auto. Echter is het zo bij autoverzekeringen dat hoe meer schadevrije jaren, hoe meer korting je krijgt op je premie. Bedenk dus hoeveel jaren je schadevrij hebt gereden en kijk op internet naar een goedkope verzekering via bijvoorbeeld vergelijkingswebsites. Op die manier kun je toch nog heel wat besparen als je het goed doet.

Besparen op reparaties

Reparaties aan je auto kunnen zich heel plotseling voordoen – waar je niks aan kunt doen, óf zijn een gevolg van slecht onderhoud. Als je zo min mogelijk risico wil lopen op (dure) reparaties, zorg er dan voor dat je je auto goed onderhoudt. Ververs regelmatig oliën (en vervang de filters ook meteen mee), vervang pakkingen en rubbers, vervang periodiek de ontsteking, vervang je remmen op tijd en controleer regelmatig je banden, oliepeil en koelvloeistof. Ook wanneer je zelf onderhoud of reparatie kan uitvoeren, doe dit dan ook vooral. Je bespaart enorm op garagekosten wanneer je dit zelf doet. Het kost wel meer tijd, maar dan weet je wel wat je daadwerkelijk gebeurd is aan je auto.