Het fenomeen verhuurhypotheek is een populair type hypotheek, dat de laatste jaren flink in opkomst is. Deze hypotheekvariant maakt het mogelijk voor particulieren om vastgoed aan te schaffen voor permanente verhuur. Zo kun je als particulier een woning of bedrijfspand kopen om die permanent aan anderen te verhuren. Wat zijn de grootste voordelen van een verhuurhypotheek? In dit blog lees je er alles over!

Je kunt je geld met een hypotheek voor verhuur slim laten renderen

Een van de grootste voordelen van een verhuurhypotheek is dat deze het mogelijk maakt om je geld in vastgoed te investeren en huurinkomsten te genereren. Hierbij is het de bedoeling dat het aangekochte vastgoed permanent verhuurd wordt. Door op deze manier in een tweede woning of een aangekocht pand te investeren, kun je spaargeld meer rendabel maken dan door het op de bank te laten staan. Immers: de spaarrentes balanceren rond het vriespunt, waardoor geld op de bank zetten eigenlijk niet meer aantrekkelijk is. Omgekeerd is de hypotheekrente, ook van hypotheken voor het aanschaffen van een tweede woning, bijzonder laag en daardoor aantrekkelijk. Zo sla je dus twee vliegen in één klap!

verhuurhypotheek

Belastingvrije huurinkomsten leveren meer op

Mooi aan het feit dat je een tweede woning kunt verhuren is dat de inkomsten uit de verhuur belastingvrij zijn. De huurinkomsten kun je aangeven in box 3 van de belastingschijven. En dat scheelt natuurlijk financieel flink wat! Je houdt zo genoeg over om je hypotheek mee af te lossen, maar ook om zelf te besteden of verder te investeren.

Profiteren van stijging woningwaarde

Als je vastgoed aankoopt, profiteer je op langere termijn over de stijging van de woningwaarde. Vergeet niet om dit door te rekenen in de maandelijkse huurprijs! Later kun je het vastgoed altijd voor een mooi rendement doorverkopen, bijvoorbeeld als je met pensioen gaat.

Zijn er ook nadelen van deze hypotheekvariant?

Net als elke hypotheekvariant heeft ook deze hypotheek nadelen. Zo moet je bij de keuze voor een hypotheek voor een tweede woning zelf minimaal 30 procent van het hypotheekbedrag inleggen. Je moet dus wel over enig kapitaal beschikken als je vastgoed voor het verhuren wilt gaan kopen. Een ander nadeel is dat je in de problemen kunt komen als je je tweede woning (een tijd) niet kunt verhuren. Je loopt dan inkomsten mis, terwijl de kosten gewoon doorgaan.