Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het verliezen van uw baan, arbeidsongeschikt raken, ziekte of andere problemen in de privésfeer: het kunnen allemaal redenen zijn waardoor uw inkomsten plotseling dalen. En dat terwijl de rekeningen gewoon blijven binnenkomen. Op deze manier raken duizenden Nederlanders jaarlijks in de schulden. Sterker nog: onderzoek wijst uit dat liefst een half miljoen Nederlandse huishoudens met “problematische schulden” kampt.

Het hebben van schulden kan ingrijpende gevolgen hebben. Je ervaart ontzettend veel stress, voelt je machteloos en weet je geen uitweg meer. Je bent niet meer in staat rationele beslissingen te nemen, waardoor de schulden almaar hoger oplopen. Schuldeisers zien immers niet met wat voor problemen te te kampen hebt en leggen je bij monde van het incassobureau boetes op, die nog eens bovenop het toch al openstaande bedrag komen.

Dit is het moment waarop je dringend hulp moet gaan zoeken. Een schuldhulpverlener kan je helpen je schulden op een rij te zetten en een plan van aanpak op te stellen. Normaliter kost het inschakelen van een schuldhulpverlener je geen geld: deze kun je kosteloos toegewezen krijgen door de gemeente.

Bezuinig op onnodige vaste lasten

Nadat je een overzicht heeft gemaakt van uw inkomsten, uitgaven en schulden is het belangrijk uit te zoeken waarop je zou kunnen besparen. Kijk onder het kopje ‘uitgaven’ wat echt noodzakelijk is en wat niet. Zeg bijvoorbeeld al uw abonnementen en lidmaatschappen op. Breng ook eens in kaart wat je wekelijks kwijt bent aan boodschappen en bekijk of dit voordeliger zou kunnen.

Vraag toeslagen aan waarop je recht hebt

Voor mensen met een kleine beurs zijn er diverse toeslagen en subsidies beschikbaar, waarmee je kunt besparen op je vaste lasten. Alleen: je ontvangt deze niet automatisch wanneer je inkomen onder een bepaald niveau is. Toeslagen moet je zelf actief aanvragen. Zoek dus uit voor welke toeslagen je in aanmerking komt en vraag ze aan bij de gemeente. De belangrijkste (lees: meest opleverende) toeslagen zijn zorgtoeslag en huurtoeslag.

Doe een beroep op je schuldeisers

Nogmaals: je schuldeisers weten niet in wat voor situatie jij je bevindt. Zolang ze van jou niets vernemen, gaan ze ervan uit dat je moedwillig niet betaalt en zullen ze je blijven bestoken met aanmaningen, om de openstaande facturen betaald te krijgen. Neem daarom per brief contact op, leg uit hoe de vork in de steel zit en stel een betalingsregeling voor. Uiteindelijk is ook de schuldeiser hierbij gebaat. Zorg er wel voor dat je in de betalingsregeling een maandelijks bedrag opneemt dat realistisch is. Als je de regeling niet na kunt komen, zal dit altijd tot extra kosten en (dus) ellende leiden.

Wat je ook doet: zorg in ieder geval dat je in contact blijft met je schuldeisers en je goede wil toont. Wees transparant over je mogelijkheden en maak duidelijk dat je helaas met meerdere crediteuren te maken hebt. Uiteindelijk zijn we allemaal mensen en zullen veel schuldeisers met je willen meedenken over een oplossing, zolang je maar eerlijk blijft!