Veel mensen vinden het niet zo’n prettig idee om geld te lenen. Het gevoel een schuld te hebben sleept voor hun gevoel zo achter ze aan, ze hebben liever dat er niemand is die nog iets van hen tegoed heeft. En alhoewel het natuurlijk prettig is om schuldenvrij door het leven te gaan, zijn er toch genoeg momenten te bedenken waarop geld lenen helemaal niet zo’n verkeerd plan is.

De ene lening is de andere niet

Ben je een avond op stap met vrienden en ben je je portemonnee vergeten? Grote kans dat iemand aanbiedt je hapjes en drankjes even voor te schieten. Op dat moment ga je een lening aan, eentje die je waarschijnlijk snel zal terugbetalen. Het gaat om een klein bedrag, en het is niet netjes om je vrienden lang op hun geld te laten wachten tenslotte. Tegenwoordig kun je dit soort leningen zelfs ter plekke voldoen, door degene van wie je geld hebt geleend via zijn of haar telefoon een betaalverzoek te laten sturen. Even klikken en accepteren, en je bent weer van je schuld af.

Zo makkelijk gaat het natuurlijk niet met alle leningen. En alhoewel veel mensen er een zekere weerstand tegen hebben, ontkomen er maar weinig aan het afsluiten van een lening.

Nodig

Het begint tegenwoordig al zodra je gaat studeren: het geld dat je hiervoor van de overheid ontvangt is een lening, die je na je studie moet terugbetalen. Niet iedere student heeft dit nodig, soms betalen de ouders de studie of nemen de studenten zelf een bijbaantje of twee, maar het merendeel steekt zich al tijdens de opleiding in de schulden. Het is niet anders, niet gaan studeren om deze reden is ook weer zo zonde.

Ben je afgestudeerd en wil je een huis gaan kopen? Ook dan krijg je weer met een lening te maken, een hypotheek in dit geval. Vaak ben je een groot deel van je leven bezig om deze weer af te lossen. Ook deze lening is de moeite van het afsluiten waard, het is over het algemeen de enige manier om een huis te kopen.
Ook als je een bedrijf start is een bedrijfslening aanvragen vaak onvermijdelijk om goed van start te kunnen gaan. Zakelijk geld lenen is vaak ook een goede keuze, omdat het je de mogelijkheid geeft om je bedrijf op te kunnen starten en klanten te werven. Let wel op, maar dit zal de bank ook doen, dat je lening past bij de omzet die je denkt te gaan behalen, zodat je hem kunt terugbetalen zonder direct in de rode cijfers terecht te komen. Maar dit geldt natuurlijk voor iedere lening die je afsluit, ook bij die ene tijdens dat avondje stappen met vrienden.