Op het moment dat je openstaande schulden hebt en deze niet betaalt, is er een grote kans dat je vroeg of laat te maken krijgt met een incassobureau of een deurwaarder. Voor de meeste mensen betekenen deze twee termen enigszins hetzelfde: dreigingen en problemen. Toch zijn er grote verschillen. Wij vertellen er meer over.

Incassobureau

Een incassobureau heeft de rechten om openstaande vorderingen binnen te halen door middel van een minnelijk traject. Een minnelijk traject betekent dat zij enkel aanmaningen mogen versturen en telefonisch contact met je mogen opnemen. Een incassobureau zal dus nooit ineens op je stoep staan om je spullen in beslag te nemen en je op die manier te dwingen om je openstaande schulden te betalen. Het grote voordeel aan incassobureaus is dat er veel instellingen zijn die werken op basis van no cure, no pay. Dit houdt in dat wanneer jij naar een incassobureau stapt en zij jouw geld niet kunnen innen, je ook geen kosten aan hen betaalt. Zo zit jij dus nooit met hoge kosten wanneer degene die schuld bij jou heeft, niet betaalt. Het nadeel aan een incassobureau is dat hun mogelijkheden veel beperkter zijn dan die van een deurwaarder. Mocht het middels brieven en telefoontjes niet lukken om de schuld te innen, dan zul je alsnog naar een deurwaarder moeten.

Deurwaarder

Een deurwaarder kan, mag en doet veel meer dan alleen het versturen van brieven en aanmaningen en het eventueel bellen van de debiteur. Zo mag een deurwaarder ook beslag leggen op je spullen en/of inkomen. Wanneer een deurwaarder spullen in beslag heeft genomen en de betaling uitblijft, zullen ze dit verkopen via een openbare verkoop. De opbrengst wordt dan in mindering gebracht op je schulden. Bij beslag op je loon daarentegen worden geen spullen verkocht, maar wordt er eenmalig of maandelijks een bedrag ingehouden op je loon. Een werkgever is hierbij verplicht om dit door te voeren. Wanneer je een uitkering hebt, mogen ze hier overigens ook gewoon beslag op leggen. Net zoals bij een incassobureau worden de kosten verhaald op degene die een schuld heeft staan.