zorgverzekering
Financieel

Zorgverzekering vergelijken: waar moet je beginnen?

Elk jaar weer vragen veel mensen het zich af: moet ik nou van zorgverzekering wisselen of niet? Overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan namelijk niet zomaar op elk moment. Je kunt dit alleen aan het einde van het jaar doen. Dit betekent wel dat je op tijd moet beginnen met een zorgverzekering vergelijken met de concurrerende verzekeringen. Je wil namelijk niet op het laatste moment erachter komen dat je tijd bijna om is om over te stappen en dan ineens de verkeerde beslissing maken.

basis verzekering

Bepaal wat je nodig hebt

Dit klinkt als een open deur intrappen maar het is echt belangrijk om het als stap 1 te doen: bepaal wat je nodig hebt. Als je jong bent en zelden ergens last van hebt dan is het basispakket misschien wel voldoende. Daar zit genoeg dekking in maar veel aanvullende dingen zal je voor moeten betalen. Voor velen is dat genoeg. Maar denk eens goed na. Is er iets waar jij geregeld last hebt, bijvoorbeeld tenminste een paar keer per jaar? Er zijn bijvoorbeeld mensen die altijd pech hebben bij de tandarts en gaatjes moeten laten vullen. Een keer is te doen maar als dit drie keer per jaar is dan kun je je maar beter aanvullend verzekeren.

Hetzelfde geldt voor de fysiotherapeut. Heb jij geregeld last van je gewrichten of spieren? Dan is het slim om fysio in je pakket te nemen. Er worden dan tenminste een aantal sessies vergoed en vaak is dat al voldoende om weer even door te kunnen lopen.

basisverzekeringen vergelijken

Eigen risico

Je eigen risico is een bijzonder bedrag. Dit is namelijk het bedrag dat je zelf moet betalen voor je verzekering de rekening oppakt. Als je bijvoorbeeld een eigen risico van 400 euro hebt, dan betekent dit dat jij de eerste 400 euro aan medische kosten zelf moet dekken. Wanneer je daar bovenuit komt dan pakt de verzekering alles voorbij de 400 euro voor je op.